Vlag verenigd koninkrijk union jack uk

Nieuws

Na de Brexit: werkvergunningen nodig voor artiesten en sporters?

03-02-2021

Update 3 februari

De Britse organisatie LIVE heeft ook een overzicht gepubliceerd van werkvergunningen voor Britse artiesten in EU-lidstaten, zie https://livemusic.biz/touring-....

Wij hebben hen gevraagd om ook de regels voor EU-artiesten in het VK op hun website te zetten, wat is er precies nodig, waar moet je het aanvragen, hoe werkt het?

---------------------

30 januari 2021

Groot-Brittannie is sinds 1 januari 2021 geen EU-land meer. De EU en het VK hebben daarover een overeenkomst gesloten, waar in staat dat er vrij reizen mogelijk is tot 6 maanden (geen visum nodig), maar er wordt niets vermeld over werkvergunningen, zoals voor artiesten en sporters. Hoe zit het daarmee?

Britse artiesten en sporters in Nederland en de EU

In Nederland hebben Britse artiesten en sporters (net als anderen uit niet-EU-landen) geen werkvergunning nodig als zij hier tot max. 6 weken komen werken in een periode tot max. 13 weken. Dit staat in art. 1 van het Besluit uitvoering wet arbeid vreemdelingen (zie downloads). Veel Britse artiesten en sporters kunnen hier dus gewoon komen spelen en hoeven daarvoor niets te doen.

Dat is echter een uitzondering op de EU-hoofdregel dat niet-EU artiesten en sporters wel een werkvergunning voor EU-landen moeten aanvragen, ook voor kortdurende arbeid van zelfstandigen.

Maar landen kunnen zelf een uitzondering maken als zij zo'n werkvergunning teveel gedoe vinden voor niet-EU artiesten en sporters. Een overzicht van alle EU-landen met hun voorwaarden staat op de website van de International Society of Musicians (ISM). Er zijn veel uitzonderingen vergelijkbaar met Nederland, maar sommige landen willen toch wel een werkvergunning voor Britse en andere niet-EU artiesten en sporters, zoals o.m. Hongarije, Portugal en Spanje.

Nederlandse en EU-artiesten en sporters in het VK

Als Nederlandse en andere EU-artiesten voor optreden(s) naar het VK gaan moeten zij wel een werkvergunning aanvragen, de zgn. Permitted Paid Engagement (PPE). Die aanvraag kan aan de grens gedaan worden en kost niets, maar er moeten wel diverse stukken getoond worden, zoals het contract voor het optreden(s). Alleen artiesten en sporters uit landen die een visum nodig hebben voor het VK moeten een PPE-visum aanvragen, dat £ 95 per persoon kost, maar dat geldt niet voor sporters en artiesten uit Nederland en andere EU-landen.

Voor sommige Britse festivals en organisatoren gaan vrijstellingen van de PPE-vergunning gelden, maar concrete namen zijn nog niet bekend.

Conclusies

Obstakels in sommige EU-landen en in het VK. Het lijkt ons gewenst dat deze in een aanvullende overeenkomst weggenomen worden, zeker omdat de Nederlandse eenzijdige regeling voor Britten goed geregeld is.

Zie ook lijst met Europese landen in de download.