Grens nederland

Nieuws

Notitie Fiscaal Verdragsbeleid: behandeling in Tweede Kamer --> nieuwe ontwikkelingen

11-12-2020

Momenteel praat de Kamercommissie Financiën over de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid. Daarin ook een groot onderdeel over artiesten en sporters, die veel last hebben van de buitenlandse belasting. Er zijn nieuwe ontwikkelingen, waardoor de Kamercommissie het overleg met de Staatssecretaris van Financiën heeft verplaatst naar 21 januari 2021.

Na ons bericht van 27 juni jl. heeft de Staatssecretaris van Financiën op 21 september jl. de Kamervragen beantwoord (zie bijlage). Helaas was dat erg afhoudend en zijn we eigenlijk niks verder gekomen.

Op 9 november jl. hebben wij vervolgens een reactie gestuurd aan de Kamercommissie Financiën (zie bijlage). De commissie heeft onze brief naar de Staatssecretaris doorgestuurd voor zijn schriftelijke reactie (zie bijlage).

Daarnaast hebben wij op 8 december jl. nog enkele concrete voorbeelden van problemen met buitenlandse belasting gestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer. Ook veel artiesten- en sportorganisaties hebben de Kamercommissie en de Staatssecretaris van Financiën geschreven.

En op 9 december zijn wij benaderd door het Ministerie van Financiën om begin januari over het onderwerp te komen praten. Er zijn al eerder gesprekken geweest, hopelijk komen er nu betere resultaten uit. Daarna kan de Staatssecretaris de Kamercommissie antwoorden met hopelijk positieve voornemens voor artiesten, sporters en organisatoren.

Het gaat over twee onderwerpen:

  • Nederlandse artiesten en sporters in het buitenland: zorg voor meer vrijstelling in het buitenland en betere verrekening in Nederland
  • Buitenlandse artiesten en sporters in Nederland: behoud de bestaande vrijstelling

Zie ook het artikel in het Weekblad voor Fiscaal Recht: https://www.allarts.nl/nieuws/...

Buitenland Dubbele belastingheffing Nederlandse artiesten Belastingverdragen Belastingontduiking Buitenlandse artiesten in Nederland Nederlandse artiesten in het buitenland Withholding tax Tax treaty Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2020