Arrangement 2 borrelen s555x571

Nieuws

Portemonneeloze pauze valt onder 6% btw

25-03-2018

Onlangs heeft de Staatssecretaris van Financien het cassatieberoep bij de Hoge Raad over de "obstacle run en BTW" ingetrokken (zie download hiernaast). Dit betekent naar onze mening dat de portemonneloze pauze in het theater onder 6% BTW valt en dat daar geen mixtarief van 6% en 21% op toegepast hoeft te worden (op basis van alcohol/niet-alcohol).

Het ging voor het gerechtshof in hoger beroep over de organisator van obstacle runs die zijn deelnemers een wedstrijdshirt en consumptiemunt gaf. Bij de prijs van deelname inbegrepen dus. De vraag was of op het geheel 6% BTW van toepassing was ("gelegenheid geven tot sportbeoefening") of dat er een splitsing moest komen waardoor het wedstrijdshirt onder 21% en de consumptiemunt onder een mix van 6% en 21% zouden vallen. Het gerechtshof besloot dat deelname aan de wedstrijd de hoofdprestatie was en het wedstrijdshirt en het drankje bijkomend waren, waardoor slechts 6% BTW af te dragen was. Zie de uitspraak in de downloads hiernaast.

De portemonneloze pauze in het theater is hiermee vergelijkbaar. De bezoeker van het theater koopt een kaartje voor de voorstelling en daar zit een pauzedrankje bij in. De "muziek- of toneelvoorstelling" is de hoofdprestatie en het pauzedrankje is bijkomend, dus het geheel valt onder 6% BTW.

Btw Gerechtelijke uitspraak