DJ show

Nieuws

Muziekproducer is geen artiest en krijgt geen voorkoming van dubbele belasting

20-07-2023

Rechtbank Den Haag 22 juni 2023

Een producer werkt samen in een DJ-act. Hij maakt met een ander de muziek, terwijl een derde persoon de optredens doet. Zij delen gedrieën de inkomsten en ook de buitenlandse bronbelasting die wordt ingehouden. Maar de Belastingdienst vindt niet dat deze producer recht heeft om die buitenlandse belasting te verrekenen met zijn Nederlandse belasting, omdat hij niet zelf als artiest heeft opgetreden in de zin van art. 17 van de belastingverdragen. Rechtbank Den Haag is het hier mee eens.

Zie publicatie in NTFR 2023/1249 met commentaar van Dick Molenaar. Hij schrijft dat dit een van de problemen van art. 17 van de belastingverdragen is, want in de landen van de optredens wordt over de hele gage geheven, terwijl terug in het woonland slechts over een deel verrekening van buitenlandse belasting wordt verleend. Het gevolg is (gedeeltelijk) dubbele belastingheffing en dat is een slechte zaak.

Buitenland Dubbele belastingheffing Nederlandse artiesten Belastingverdragen Nederlandse artiesten in het buitenland Withholding tax Tax treaty Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2020