Evenementenlocatie amsterdam delamar theater mary dresselhuyszaal2 lr

Nieuws

Ministerie van Financiën zet cassatie bij Hoge Raad door over btw en pauzedrankje

27-12-2023

Vorige week kregen wij bericht van de Hoge Raad dat het Ministerie van Financiën het cassatieberoep tegen de drie theaters in Brabant doorzet. Het legt zich dus niet neer bij de uitspraak van Gerechtshof Amsterdam van vorige week (19 december jl.) en de eerdere uitspraken van Gerechtshof Den Bosch van 27 september jl. dat het pauzedrankje een bijkomende dienst is en dus ook onder het verlaagde btw-tarief van 9% valt.

Een cassatieberoep bij de Hoge Raad is geen volledige nieuwe behandeling van een zaak, want de Hoge Raad beslist alleen of het recht goed is toegepast. De beoordeling van de feiten staat vast na de uitspraak van een gerechtshof. Het komt daardoor vaak voor dat de Hoge Raad geen uitspraak doet en verwijst naar art. 80 of 81 Wet op de rechterlijke organisatie (RO). Maar het kan ook zijn dat eerst een Conclusie van een Advocaat-Generaal gevraagd wordt óf zelfs dat prejudiciële vragen aan het HvJ EU gesteld worden.

Wij hebben tot medio februari de tijd om een verweerschrift in te dienen bij de Hoge Raad. Hoe lang het daarna duurt voordat er een uitspraak volgt is moeilijk te zeggen.

Zie onze eerder nieuwsberichten van 2 oktober 2023 en 19 december 2023.

Btw