Header DJ

Nieuws

Formulier "Eigen verklaring"

28-06-2016

Na de afschaffing van de VAR op 1 mei 2016 kunnen zelfstandige artiesten en musici met een eigen verklaring uit de artiestenregeling stappen. Daarvoor hebben wij eerder al een voorbeeldtekst geschreven, maar nu is er ook een formulier ‘eigen verklaring’, met dank aan poppodium de Melkweg.

Via het formulier kunnen partijen duidelijk maken dat de artiestenregeling niet van toepassing moet zijn. Gekozen kan worden voor onbepaalde tijd, zodat de artiestenregeling ook bij alle volgende optredens van de opdrachtgever niet wordt toegepast. Zie downloads voor een beschrijfbare PDF van het formulier.

Naast het gebruik van dit formulier raden wij aan dat de artiest of het gezelschap ook op de factuur vermeldt dat de artiestenregeling niet van toepassing is. Bij een latere belastingcontrole is dan direct heel duidelijk dat gekozen is om geen gebruik te maken van de artiestenregeling. Voor een voorbeeldtekst hiervan zie bijlage van dit artikel.

Behalve met de eigen verklaring is het ook mogelijk om met een goedgekeurde modelovereenkomst uit de artiestenregeling te stappen. Voor artiesten zijn er drie modellen goedgekeurd, namelijk voor individuele artiesten, voor gezelschappen en voor een DJ (zie downloads). Deze modelovereenkomsten kunnen naast de overeenkomst voor het optreden ingevuld en ondertekend worden, het is een aanvulling die fiscaal goedgekeurd de tekst in het contract afdekt.

Artiestenregeling