Erasmus Fiscal Studies

Nieuws

Congres op wo. 2 nov. op EUR: "Similarities between artist/sportsman taxation and pillar 1 (and 2) and how to learn from VAT developments"

15-10-2022

Bij All Arts proberen wij o.m. de belastingregels verbeterd te krijgen, zoals van de belastingheffing op buitenlandse optredens en wedstrijden, want daarbij gaat veel mis. Dat doen we o.a. door wetenschappelijk onderzoek zowel in de eigen sectoren als daarbuiten. Vaak is dat op de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Op woensdag 2 november a.s. is er een congres van de Erasmus Fiscale Studies over zo'n onderzoek, met de titel "Similarities between artist/sportsman taxation and pillar 1 (and 2) and how to learn from VAT developments". Wat kunnen we in de artiesten- en sporterswereld leren van andere sectoren om onze belastingproblemen te verhelpen?

"Pillar 1 (and 2)" is de verzamelnaam van de nieuwe belastingregels voor grote ondernemingen, die momenteel ontwikkeld worden. Het is de bedoeling dat de belastingheffing niet meer gebaseerd wordt op een "vaste inrichting", maar op het gebruik door consumenten. Die nieuwe benadering lijkt enorm op de internationale artiesten- en sportersbelasting. Maar pillar 1 kent bijvoorbeeld wel een hoge drempel, waardoor de kleine en middelgrote internationale ondernemingen er niet onder vallen. Zou dat ook voor artiesten en sporters kunnen worden ingevoerd?

In de BTW moet een ondernemer steeds vaker belasting afdragen in de landen van de consumenten/afnemers. Hoe gebeurt dat en hoe werken belastingdiensten samen om daar informatie van te krijgen? Ook daarvan kan geleerd worden voor een eerlijker belastingheffing van artiesten en sporters.

Wil je bij dit congres aanwezig zijn en meepraten en -denken over deze nieuwe mogelijkheden? Dat kan, want iedereen is welkom. Het is gratis entree.

Plaats van handeling is het Excelsior stadion in Rotterdam Kralingen, direct naast de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Ontvangst om 13:30u en het duurt tot 17:30u. Zie bijgaande flyer.

Inschrijven kan op https://www.europesefiscalestu....

Vorig jaar schreven Michelle Klootwijk en Dick Molenaar hierover al een eerste artikel in het Weekblad voor Fiscaal Recht.

Graag tot woensdag 2 november bij Excelsior Rotterdam!

Verrekening Buitenland Btw Sport Belastingen Dubbele belastingheffing Nederlandse artiesten Belastingverdragen HvJ EU Buitenlandse artiesten in Nederland Nederlandse artiesten in het buitenland Taxation Withholding tax Tax treaty