Acteur

Nieuws

Acteurs / actrices hebben vaak geen winst uit onderneming

25-09-2020

Afgelopen tijd zijn er diverse rechterlijke uitspraken geweest over acteurs en actrices. Daarin was telkens de vraag of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting (en recht hebben op diverse aftrekposten), ondanks dat hun inkomsten verloond waren, dus dat er loonbelasting en sociale premies afgedragen waren. Bij de downloads staan enkele van deze uitspraken.

Bij een uitspraak van 2 september jl. heeft Dick Molenaar een commentaar geschreven voor het Nederlandse Tijdschrift voor Fiscaal Recht (NTFR). Deze staat ook bij de downloads.

Ons advies hierover: let op met het sluiten van arbeidsovereenkomsten, want als je deze inkomsten later als winst uit onderneming voor de IB wilt opgeven, zou het goed kunnen dat het niet wordt geaccepteerd.

Dit is anders als een acteur / actrice wordt verloond volgens de artiestenregeling, want die sluit dan geen arbeidsovereenkomst en de inkomsten vallen daarmee wel onder de winst uit onderneming, ook al zijn er loonbelasting en sociale premies afgedragen.

Noem de overeenkomst daarom een “opdrachtovereenkomst” of “artiestenovereenkomst”, maar geen arbeidsovereenkomst. En let op dat de verloning niet met de witte tabel, maar de artiestentabel gedaan wordt.

En let op dat er weinig dwingends in de tekst van de overeenkomst staat.

(Er zijn ook veel acteurs / actrices die als zelfstandige werken en facturen sturen voor hun bruto-inkomsten. Zij moeten zelf IB en zorgpremie betalen en zich zelf verzekeren. Het voorgaande geldt niet voor hen, alhoewel ook zij moeten opletten dat daar niet teveel dwingends in staat.)