Naslag

Een vereniging voor je popgroep

11-09-2015

Hoe regel je de belastingzaken van je popgroep? Bij optredens is namelijk de artiestenregeling van toepassing, waarvoor je per keer een gageverklaring moet invullen. Daarop kan je dan de kleinevergoedingsregeling (KVR) van max. € 163 p.p. per optreden toepassen, waardoor de organisator geen loonheffingen hoeft af te dragen. Dat is op zich goed geregeld, maar die KVR kan wel individueel bij je inkomen worden opgeteld, terwijl de gage voor het optreden in de kas van de groep is gegaan, waarvan de kosten van de oefenruimte, vervoer, apparatuur, reclame enzo zijn betaald. Dus je hebt zelf nauwelijks kosten en je hebt ook niets gekregen.

Als popgroep kan je het ook anders regelen, namelijk door een vereniging op te richten. Daarvoor hoef je niet naar de notaris, maar dat kan met de modellen die je in de downloads vindt. En als je vervolgens een inhoudingsplichtigenverklaring (IPV) aanvraagt bij de Belastingdienst, hoef je niet meer per optreden een gageverklaring in te vullen. Je geeft dan per optreden een kopie van de IPV aan de organisator en bent klaar. Die IPV is 5 jaar geldig. Vervolgens gaat het geld in de kas van de popgroep en betalen jullie daar de gezamenlijke kosten van. Er zo geen individueel inkomen waarvoor de Belastingdienst kostenaftrek wil zien of waarvan ze belasting willen hebben.

Wat te doen:

1. oprichten vereniging (zonder notaris) óf stichting (met notaris)
2. neem zelf plaats in het bestuur
3. vraag een inhoudingsplichtigenverklaring (IPV) aan bij de Belastingdienst (5 jaar geldig)
4. bij optredens is de zaal/organisator door de IPV gevrijwaard van loonheffingen (LH)
5. er is géén BTW-plicht bij een omzet tot € 22.689
6. er zijn geen LH-aangiften nodig
7. betaal alle onkosten vanuit de vereniging of stichting. Het is mogelijk om hiervoor een bankrekening te openen. Bij ons is bekend dat dit gemakkelijk kan bij de ING en dat het bij ABN AMRO en Rabobank moeilijker is.
8. mocht er toch geld overblijven, dan kunnen de artiesten/bestuursleden nog een vrijwilligersvergoeding van max. € 150 per maand en max. € 1.500 op jaarbasis krijgen
9. houd een goede boekhouding bij, want de Belastingdienst kan komen controleren
Zie de bijgaande uitleg + verwijzingen naar officiële regels.

En als je structureel geld overhoudt, kan je doorgroeien naar een ander rechtsvorm, zoals een maatschap, VOF of (bij veel winst) een BV.

Artiestenregeling