ESNS logo

Nieuws

Twee panels op ESNS 18-21 januari 2023

22-12-2022

Op 18 tot 21 januari 2023 vindt weer Eurosonic Noorderslag (ESNS) in Groningen plaats. Dick Molenaar en Teresa van Wanrooij zullen tijdens dit congres twee panels doen.


Op zaterdag 21 januari 2023 is er een panel "Moet een (succesvolle) artiest nog wel een BV willen hebben?". Naast Dick Molenaar en Teresa van Wanrooij nemen Oscar Mul (Grey Men) en Carmen Nicolaï (Stadsschouwburg Velsen) plaats in dit panel. Er zal gesproken worden over artiesten die een BV kunnen oprichten voor hun werkzaamheden en dit vaak doen als ze succesvol worden. Enerzijds bescherming tegen aansprakelijkheid en anderzijds lagere belastingtarieven. Maar dat laatste is de laatste jaren al behoorlijk verminderd en per 2023 veranderen er weer fiscale regels en tarieven, die de BV minder gunstig maken. Daarnaast is buitenlandse belasting heel slecht verrekenbaar bij een artiesten-BV. In dit panel zal worden besproken of het nog wel interessant is om een BV op te richten als de successen zich aandienen. En zo niet, wat dan de alternatieven zijn. Meer informatie over dit panel is te vinden op de website van ESNS.

Op vrijdag 20 januari 2023 doen Dick Molenaar en Teresa van Wanrooij samen met Kevin Offer (Hardwick & Morris, UK) en Harald Grams (Grams und Partner, Duitsland) nog een ander panel, namelijk "Artist Taxation in Germany, Belgium, UK and the Netherlands". Tijdens dit panel zal gesproken worden over artiestenbelasting voor buitenlandse podiumkunstenaars. Enkele voorbeelden zijn: België 18%, Duitsland 15,8%, UK 20%, Frankrijk 15% en Spanje 19-24%. Maar er zijn ook vrijstellingen, drempels, aftrekposten en gewone aangiften. Wat kan en wat moet in deze landen? Na thuiskomst moeten podiumkunstenaars ook de buitenlandse inkomsten aangeven in de aangifte inkomstenbelasting waarna de inkomstenbelasting wordt berekend. Maar hoe kan dubbele belasting worden voorkomen? Belastingvrijstellingen of heffingskortingen? Dit panel bespreekt deze belastingregels van beide kanten in Duitsland, België, het VK en Nederland, inclusief de rol van rechtspersonen. Meer informatie over dit panel is te vinden op de website van ESNS.