11-02-2011 / Notitie NL fiscaal verdragsbeleid: geen art. 17 (artiesten en sporters) meer

Vandaag heeft staatssecretaris Weekers van Financiën de nieuwe Notitie fiscaal verdragsbeleid 2011 naar de Tweede Kamer gestuurd. In onderdeel 2.12 staat een belangrijke nieuwe benadering voor artiesten en sporters, want Nederland wil voortaan geen art. 17 meer in zijn belastingverdragen opnemen. Dit betekent dat Nederland van zijn verdragspartners gaat vragen om af te zien van bronbelasting op optredens van Nederlandse artiesten en sporters in dat land.

Een belangrijke stap, want het vervallen van art. 17 zal het risico van dubbele belastingheffing en veel administratieve lasten gaan wegnemen. Daarmee wordt het fiscaal makkelijker om in het buitenland op te treden. En het brengt ook balans in het Nederlandse beleid, want Nederland ziet zelf al sinds 2007 af van de belastingheffing van buitenlandse artiesten en sporters, die hier niet in dienstbetrekking komen werken, maar voor korte duur komen optreden.

Zie rechts hiernaast een uittreksel uit de Notitie fiscaal verdragsbeleid, namelijk alleen het onderdeel over artiesten en sporters. Met de link rechtsonder kan ook de hele Notitie worden opgevraagd, voor de liefhebbers.

Een goede stap voorwaarts ! Wij zijn blij dat onze inbreng in de consultatie voor deze Notitie is overgenomen. Zie ook het artikel uit december 2008, "Nederland benadeelt zijn eigen artiesten en sporters".

Categorie: Nederlandse artiesten in het buitenland

« Terug