18-12-2017 / Nieuwe ZZP-wetsvoorstellen in 2018 / webmodule per 1-1-2020

 

De nieuwe Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Koolmees heeft laten weten hoe hij met de ZZP-problematiek wil omgaan. Volgens het Regeerakkoord wordt de Wet DBA ingetrokken en gaat er een nieuw wetsvoorstel komen. Concreet is het Regeerakkoord over maatregelen aan de boven- en onderkant van de ZZP-markt en over een webmodule voor een zgn. opdrachtgeversverklaring.

Minister Koolmees heeft vrijdag laten weten dat hij hierover nog geen overeenstemming heeft weten te bereiken met de belanghebbenden (werkgevers, werknemers, ZZP-organisaties), maar dat hij wel in 2018 nieuwe wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer wil sturen en dat hij de webmodule per 1 januari 2020 verwacht te kunnen invoeren. Zie http://www.nieuwsszw.nl/minister-koolmees-aan-de-slag-met-de-pensioenen-en-de-arbeidsmarkt/ en bijgaande download. 

Dit zal volgens ons betekenen dat de handhaving van de Wet DBA verder zal worden uitgesteld na 1 juli 2018, maar denken dat dat pas in het voorjaar zal worden aangekondigd. Die handhaving is natuurlijk niet mogelijk voor een wet die ingetrokken gaat worden. Zolang kunnen opdrachtgevers en zelfstandigen nog vrij met elkaar blijven werken, zolang ze maar niet kwaadwillend zijn. Zie hiervoor ons nieuwsbericht van 18 november 2016 (http://www.allarts.nl/nl-NL/nieuws/260/wet-dba-tot-1-1-2018-in-ijskast-wel-artiestenregeling-blijven-oplossen.html).

 

 

Aanvulling op do. 21 december n.a.v. overleg in Tweede Kamer: Koolmees gaat eind januari 2018 in overleg met ZZP-organisaties, werkgevers, werknemers en andere belanghebbenden over ZZP-wetsvoorstel.  Zie https://www.nu.nl/politiek/5059277/minister-koolmees-overlegt-eind-januari-nieuwe-zzp-wet.html

Categorie: Dienstbetrekking of ondernemerschap

« Terug