17-10-2015 / Zorgen over afschaffen VAR en snelle invoering nieuwe wet DBA

 

De nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), die de VAR moet gaan vervangen, is momenteel in behandeling bij de Eerste Kamer. De plenaire behandeling staat gepland op di. 27 oktober en als alle vragen voldoende beantwoord zijn zal er dan ook gestemd worden. 

Maar er zijn in het veld veel zorgen over de snelle invoering van de nieuwe wet. Per 1 januari 2016 zouden alle VAR's komen te vervallen, maar voor veel soorten werk is nog niet goed bekeken of modelovereenkomsten mogelijk zijn. Dus vragen o.m. de ZZP-organisaties en de sociale partners in de culturele sector om uitstel en genoeg tijd voor invoering en aanpassing (zie downloads bij dit artikel).

Voor de artiestenregeling hebben wij inmiddels twee modelovereenkomsten ontwikkeld, voor een individuele artiest en voor een gezelschap, die op 12 oktober jl. zijn goedgekeurd en gepubliceerd (zie link hiernaast). Maar die waren niet moeilijk, want de artiestenregeling geldt alleen maar als er geen dienstbetrekking bestaat, dus geen gezagsverhouding is. Bij niet-artiesten zitten juist daar de moeilijkheid, het beoordelen van die evt. gezagsverhouding in het werk.

Categorie: Dienstbetrekking of ondernemerschap

« Terug