12-10-2015 / Twee modelovereenkomsten voor artiestenregeling (v.a. 2016)

 

 

Vandaag heeft de Belastingdienst twee modelovereenkomsten gepubliceerd, waarmee per 1 januari 2016 kan worden afgezien van het toepassen van de artiestenregeling. Hiermee wordt de verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen, die per 1 januari 2016 verdwijnt. Tenminste, als de Eerste Kamer op 27 oktober a.s. instemt met de wetswijziging (zie bijgaande links voor de twee goedgekeurde modelovereenkomsten + toelichting).

De modelovereenkomsten kunnen worden gebruikt voor losse optredens van individuele artiesten en gezelschappen. Let op art. 2 van de overeenkomsten, waarin staat op welke manier gewerkt wordt. Het gaat om artiesten en gezelschappen die met hun eigen programma eenmalig voor opdrachtgevers optredens. Dus DJ's, cabaretiers, singer-songwriters, popgroepen, klassieke ensembles of orkesten, theater- en dansgroepen, waarvoor duidelijk is dat zij niet als werknemers onder een gezagsverhouding werken. Tot nu toe hadden zij een VAR-wuo of VAR-dga nodig om bruto betaald te worden, maar vanaf 2016 moet dat met een modelovereenkomst.

Hiernaast blijft het ook nog steeds mogelijk om met een inhoudingsplichtigenverklaring (IPV) te werken. Verder zijn de modelovereenkomsten niet verplicht en kan gewoon de artiestenregeling worden toegepast, waarvoor de gageverklaring wordt ingevuld en evt. de kleinevergoedingsregeling wordt toegepast.

Wij hebben deze modelovereenkomsten opgesteld als sectorovereenkomsten voor de VSCD, VNPF, NAPK, MMF, Ntb, FNV KIEM en Act. Er zullen nog meer modelovereenkomsten ontwikkeld gaan worden voor artiesten die in iets andere situaties werken.

Ook hebben wij beschrijfbare pdf's gemaakt, die in de praktijk v.a. 1 januari 2016 gebruikt kunnen worden voor optredens. De tekst van de overeenkomst moet gelijk zijn aan de goedgekeurde modelovereenkomst om vrijwaring van loonheffingen te krijgen. Met de beschrijfbare pdf's is dat zo en is het voldoende om namen, adressen en data in te vullen (zie downloads)*.

 

* Heb je een Apple-product? Dan is het alleen mogelijk om via 'Acrobat Reader' de beschrijfbare pdf's te gebruiken. 

 

 

Categorie: Artiestenregeling (binnenland)

« Terug