21-09-2015 / BTW-tarief voor repetities


Voor veel zelfstandige opererende artiesten is het onduidelijk welk BTW-tarief zij mogen rekenen voor deelname aan repetities. Is dat namelijk net als voor optredens 6% of is dit 21%?

Al in zijn brief van 24 juni 2009 had de Staatssecretaris van Financiën geschreven dat repetities die samenhangen met en noodzakelijk zijn voor het optreden door een uitvoerend kunstenaar, bij het optreden horen en daardoor met 6% BTW mogen worden belast. Bestaat er geen noodzaak en relatie tussen de repetities en een optreden dan zijn de repetities met 21% BTW belast. Zie bijgaand de brief van de Staatssecretaris van Financiën.

De vraag is dan welke repetities direct samenhangen met optredens en welke niet. Hierover heeft Rechtbank Haarlem op 5 oktober 2011 geoordeeld dat dit telkens getoetst moet worden aan de hand van de feiten in een concrete situatie. Waardoor de samenhang niet altijd meteen duidelijk zal zijn. Zo zal de relatie duidelijk zijn wanneer een paar weken wordt gerepeteerd voor een bepaald optreden, maar is dit al lastiger als wekelijks wordt gerepeteerd voor 2 à 3 optredens per jaar. In dat geval is de moeilijkheidsgraad van het repertoire en de omvang van het optreden doorslaggevend. Zie bijgaand de uitspraak van de Rechtbank Haarlem.

Na Kamervragen in 2014 (zie bijlage) is inmiddels in de uitleg op Post B-17 van Tabel I bij de Wet OB opgenomen dat repetities die samenhangen met en noodzakelijk zijn voor de optredens onder het verlaagde BTW-tarief van 6% vallen (zie bijgaande download).
 

Categorie: Diversen

« Terug