13-08-2015 / Artiest mag niet-afgedragen loonbelasting toch wel verrekenen

 

Op 9 juli 2015 heeft Gerechtshof Den Bosch in hoger beroep uitgesproken dat een artiest toch wel de niet-afgedragen loonbelasting (LB) mag verrekenen in zijn aangifte inkomstenbelasting. Deze artiest had met zijn opdrachtgevers afgesproken dat zijn gage netto was en dat de opdrachtgever de loonheffingen (LB en sociale premies) daar bovenop zou afdragen. Maar hij kreeg geen jaaropgaven en de vraag was of hij dan zelf de LB mocht uitrekenen en met de inkomstenbelasting mocht verrekenen. Zie bijgaande publicatie in de NTFR.

Eerder had Rechtbank Zeeland-West-Brabant op 28 februari 2014 uitgesproken dat de artiest de LB niet zelf mocht uitrekenen om te verrekenen (zie www.allarts.nl/nl-NL/nieuws/190/artiesten-mag-niet-afgedragen-loonbelasting-niet-verrekenen.html).

Gelukkig heeft het gerechtshof dit in hoger beroep herzien. Maar wel omdat de artiest zijn zaken goed voor elkaar had, want hij had de nettoafspraken telkens duidelijk in zijn contracten opgenomen, de bedragen werden per giro overgemaakt, hij werkte voor grote zorginstellingen die een goede administratie zullen hebben en ontving in andere jaren wel jaaropgaven van hen, en hij bewaarde zelf kopieën van de gageverklaringen. 

Bij elkaar een gunstige uitspraak voor de artiestenregeling, want als deze verrekening van LB bovenop de nettogage niet mogelijk zou zijn zou dat de positie van veel artiesten verzwakken.

Deze procedure is gevoerd door het kantoor Bouwman & Veldhuijzen uit Amersfoort, samen met Mr. Saes uit Roermond en ondersteund door de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (NTB).

Categorie: Artiestenregeling (binnenland)

« Terug