22-04-2015 / Alternatief voor Beschikking Geen Loonheffingen (BGL), maar hoe voor artiesten?

 

Afgelopen maandag heeft Staatssecretaris Wiebes een alternatief voor de Beschikking Geen Loonheffingen (BGL) naar de Tweede Kamer gestuurd. Er was veel kritiek opp de BGL, zoals wij ook hebben geschreven.

De BGL komt er niet, de VAR blijft nog geldig tot 1 januari 2016 en het nieuwe wordt dat met modelovereenkomsten zal worden bepaald wanneer iemand niet als werknemer werkt en dus niet onder de loonheffingen valt. Interessante benadering, de staatssecretaris heeft dit samen met de werkgevers en zzp-organisaties uitgewerkt. In oktober 2015 moet de Belastingdienst zo'n 40 modelovereenkomsten beoordeeld hebben.

Zie nieuwsbericht + de hele brief aan de Tweede Kamer in de downloads.

Zo'n modelovereenkomst is alleen nodig als er twijfel is of iemand misschien werknemer zou zijn. Als die twijfel er niet is, omdat het overduidelijk is dat iemand als zelfstandige werkt, dan is een goedgekeurde modelovereenkomst niet nodig. Net als dat er nu dan ook géén VAR nodig is.

Maar hoe moet dat met de artiestenregeling? Die geldt voor artiesten die weliswaar geen werknemer zijn, maar toch verloond moeten worden volgens de speciale regels van die artiestenregeling van art. 5a Wet LB. Tot nu toe kunnen zij daar uitstappen met een VAR-wuo of VAR-dga, maar wat als die VAR per 2016 verdwijnt? Een modelovereenkomst helpt dan niet, want er is al vastgesteld dat er geen dienstbetrekking bestaat. Komt er dan een nieuwe "zelfstandigheidsverklaring" voor artiesten, zoals tot 2003 heeft bestaan (toen die opging in de VAR)? Wij hebben daarover vandaag een brief gestuurd aan de Staatsecertaris van Financiën (zie downloads).

Categorie: Artiestenregeling (binnenland)

« Terug