16-09-2014 / VAR gaat veranderen in BGL (Beschikking Geen Loonheffing)

 

In zijn brief van 16 september 2014 over moties en toezeggingen heeft Staatssecretaris van Financiën Wiebes laten weten dat de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) hernoemd zal gaan worden in BGL (Beschikking Geen Loonheffing). Nog in september zal een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer worden gestuurd om dit te regelen. 

Dit lijkt er op te duiden dat de vier verschillende soorten VAR's (WUO, DGA, ROW en LOON) gaan verdwijnen en dat er nog maar één BGL komt, waarmee wordt verklaard dat de aanvrager niet in dienstbetrekking werkt en zijn opdrachtgever daarmee gevrijwaard is van loonheffingen (en dus bruto mag uitbetalen). Dat zou een goede vereenvoudiging zijn, die wij al een tijd bepleiten (zie o.m. link hiernaast). 

Wij verwachten dat de nieuwe verklaring geen vertrouwen meer zal bieden dat de latere aangifte inkomstenbelasting als "winst uit onderneming" zal worden geaccpteerd. Dat zou niet passen bij zo'n eenvoudiger Beschikking Geen Loonheffingen. De Belastingdienst kan dan normaal bij de aangifte beoordelen of het winst uit onderneming óf resultaat uit overige werkzaamheden is. 

Maar verder nog niets bekend, dus wachten op het wetsvoorstel. Zie bijlage voor de brief van de staatssecretaris van vandaag.

Categorie: Dienstbetrekking of ondernemerschap

« Terug