15-08-2014 / VAR 2014 blijft geldig in 2015 (voorlopig)

 

De VAR's van 2014 blijven geldig in 2015. Dit is een voorlopige regeling, die op 11 juli jl. door de Staatssecretrais van Financiën werd bekendgemaakt (zie bijlage). Er hoeft dit najaar dus geen nieuwe VAR voor 2015 te worden aangevraagd.

Reden hiervoor is dat er een nieuw systeem voor de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) komt, die per 2015 zou moeten worden ingevoerd. Het wetsvoorstel is nog niet ingediend, maar is aangekondigd voor deze zomer, zodat de Tweede en Eerste Kamer daar in het najaar over kunnen praten en beslissen. Het zal niet in het Belastingplan 2015 worden opgenomen, maar een apart wetsvoorstel zijn, zoals de Tweede Kamer in een motie had gevraagd.

Het is de bedoeling dat het een webmodule wordt, waarbij de opdrachtgever medeverantwoordelijk wordt voor hetgeen ingevuld wordt en dus niet meer gevrijwaard is als de werkelijke arbeidsverhouding anders is dan bij de aanvraag werd ingevuld. Maar hoe dat precies wordt vormgegeven moet nog blijken uit het wetsvoorstel. Voor artiesten met veel verschillende opdrachtgevers zal het veel gedoe worden om telkens via zo'n webmodule een nieuwe VAR aan te vragen, maar misschien komt daar een uitzondering voor.

 

Categorie: Artiestenregeling (binnenland)

« Terug