22-05-2014 / Artiesten mag niet-afgedragen loonbelasting niet verrekenen

 

Op 28 februari 2014 deed Rechtbank Zeeland-West-Brabant uitspraak in een zaak over de artiestenregeling. Het ging om een artiest die netto-afspraken maakte voor zijn optredens en in zijn contracten vastlegde dat zijn opdrachtgevers daarbovenop de loonheffingen moesten afdragen. Niets bijzonders, veel artiesten spreken dit zo af. Maar het is vaak een gedoe om alle jaaropgaven na afloop van het jaar binnen te krijgen, zo ook bij deze artiest. Voor de ontbrekende jaaropgaven maakte hij zelf een omrekening van het brutobedrag en de te verrekenen loonbelasting (LB) en nam hij die bedragen op in zijn belastingaangifte.

De inspecteur ging hiermee niet akkoord en schrapte de zelf berekende LB. De artiest stuurde de belastinginspecteur een overzicht van de opdrachtgevers waarvan de jaaropgaven ontbraken en vroeg hem om de LB bij hen te gaan innen. Maar dat wilde de inspecteur niet, want dat zou teveel werk zijn. Hij volhardde in de correctie van de zelf berekende LB.

Dit kwam voor de rechtbank en de rechter gaf de inspecteur gelijk. Bij de publicatie in NTFR staat een (kritisch) commentaar van Dick Molenaar. Wat is de artiestenregeling waard als een opdrachtgever hier zo makkelijk onderuit kan komen?

Categorie: Artiestenregeling (binnenland)

« Terug