18-02-2013 / WW- en WIA-uitzonderingen voor artiesten worden afgeschaft

Per 1 juni 2013 worden er twee uitzonderingen in de WW en WIA voor artiesten met kortlopende contracten afgeschaft: (1) het hogere dagloon en (2) de verkorte wekeneis. De Minister van Sociale Zaken vindt dat er anno 2013 geen uitzondering meer nodig is voor musici en artiesten. Zie bijgaande brief aan de Tweede Kamer.

Het gebruik van deze twee uitzonderingen was vorige jaar al ingeperkt door een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep dat een traingsacteur niet als "artiest" voor deze uitzonderingen mocht worden gezien (zie bericht op deze website van 14 oktober 2012: www.allarts.nl/nl-NL/nieuws/154/trainingsacteur-is-geen-artiest-voor-ww-en-wet-wia-volgens-uwv-en-crvb.html).

Als deze maatregel doorgaat mag ook tegelijk de hoge WW-premie van 12,88% voor culturele instellingen worden verlaagd (sector 54, kort (zie bijlage)). Want als er minder uitkering wordt gegeven aan artiesten hoeft er ook minder premie geheven te worden. De uitzondering "Sector 54, kort" kan daarmee komen te vervallen, want daar is geen grondslag meer voor.

 

Categorie: Artiestenregeling (binnenland)

« Terug