11-02-2013 / Usain Bolt krijgt belastingvrijstelling voor Londen

De Britse Minister van Financiën heeft besloten om Usain Bolt en andere atleten vrijstelling van Britse belasting te verlenen voor de Diamond League in Londen komende zomer. Daarmee komt hij tegemoet aan de kritiek dat Groot-Brittannië teveel belasting heft van buitenlandse sporters (en artiesten).

Inderdaad hebben sporters en artiesten veel last van de bronheffing die landen toepassen op hun inkomsten, want zij moeten ook belasting betalen in hun woonland en worden daardoor vaak dubbel belast. Weliswaar bestaat er recht op belastingverrekening, maar dat gaat vaak fout. Wij schreven hier al vaker over.

Vanwege deze problemen hebben IOC en UEFA inmiddels voor hun grote sporttournooien gezorgd dat er geen bronheffing wordt toegepast, zoals bij de Champions League finales in 2011 (Londen), 2012 (München) en 2013 (Londen) en bij de Olympische Spelen in Vancouver, Canada (2010) en Londen (2012).

De kern van het probleem ligt bij art. 17 van de belastingverdragen, want dat zorgt voor de bronheffingen. Momenteel discussieert de OESO in Parijs of zij art. 17 uit haar Modelverdrag zal schrappen, hetgeen door landen kan worden nagevolgd. 

Nederland heeft al sinds 2007 geen bronheffing meer voor buitenlandse artiesten, sporters en gezelschappen uit landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft (zie www.allarts.nl/nl-NL/archief/9/geen-nederlandse-loonbelasting-van-buitenlandse-artiesten-en-sporters-per-2007.html). Ook heeft Nederland in februari 2011 in zijn Notitie Fiscaal Verdragsbeleid opgenomen dat het geen art. 17 meer in zijn nieuwe belastingverdragen meer wil (zie www.allarts.nl/nl-NL/nieuws/92/notitie-nl-fiscaal-verdragsbeleid-geen-art-17-artiesten-en-sporters-meer.html). In het nieuwe belastingverdrag met Duitsland is dat nog niet gelukt, maar in het verdrag met Ethiopië wel, hetgeen een groot succes is (www.allarts.nl/nl-NL/nieuws/150/nieuw-verdrag-met-ethiopie-geen-art-17-voor-artiesten-en-sporters.html).

Met de belastingvrijstelling voor Usain Bolt en de andere atleten voor de Diamond League in Londen komende zomer gaat het dus verder de goede kant op.

 

Categorie: Nederlandse artiesten in het buitenland

« Terug