25-08-2012 / Nieuw verdrag met EthiopiŽ: gťťn art. 17 voor artiesten en sporters

Op 10 augustus 2012 heeft Nederland een nieuw belastingverdrag met Ethiopië gesloten. Dit heeft voor artiesten en sporters twee gevolgen:

 

1. Ethiopiërs in Nederland

Als Ethiopische artiesten en sporters als zelfstandigen (of gezelschap) in Nederland komen optreden zijn ze niet meer belastbaar voor de Nederlandse loonbelasting (LB). Dit betekent dat voor hen geen kostenvergoedingsbeschikking (KVB) meer hoeft te worden aangevraagd dan wel dat geen 20% LB meer verschuldigd is. Net als voor artiesten als sporters uit andere landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten, kan met naam, adres en paspoortkopie (voor een individuele Ethiopische artiest of sporter) of de paspoortkopieën van het merendeel van de artiesten of sporters (bij een Ethiopisch gezelschap) de LB-vrijstelling worden verkregen. In art. 5a en 5b Wet LB staat dat deze vrijstelling wordt verleend voor landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten, waardoor niet gewacht hoeft te worden tot het verdrag in beide landen is geratificeerd en in werking is getreden.

 

2. Nederlanders in Ethiopië

Als Nederlandse artiesten en sporters in Ethiopië gaan optreden, geldt voor hen een vrijstelling van Ethiopische belasting, tenzij zij daar een vaste inrichting zouden hebben of in dienstbetrekking zouden gaan werken. Dat zal echter weinig gebeuren, de meeste optredens zijn van korte duur en niet in dienstbetrekking. Dus in de meeste gevallen geen heffing van Ethiopische belasting. Zie hiervoor art. 14 van het nieuwe belastingverdrag. Deze vrijstelling geldt echter pas als het verdrag als geratificeerd en in werking getreden.

 

Dit is het eerste Nederlandse belastingverdrag zonder een art. 17 voor artiesten en sporters. Het is de Nederlandse regering voor het eerst gelukt om uitvoering te geven aan de Notitie Fiscaal Verdragsbeleid van februari 2011, waarin staat dat Nederland voortaan geen art. 17 meer wil. In het recente verdrag met Duitsland was dat niet gelukt, maar nu in het (kleinere) verdrag met Ethiopië wel. Hopelijk volgen er veel meer.

Categorie: Nederlandse artiesten in het buitenland

« Terug