05-01-2012 / Status als culturele instelling (CI) te vinden op website Belastingdienst

Op de website van de Belastingdienst wordt inmiddels vermeld welke instellingen officieel de status als "culturele instelling" (CI) hebben gekregen. Op 28 december 2011 publiceerden wij nog een modelbrief om deze CI-status aan te vragen, maar dat blijkt niet meer nodig te zijn. Het ANBI-team heeft (na samenspraak met Financiën en OCW) in zijn eigen bestand bekeken welke instellingen zich (nagenoeg) uitsluitend op cultuur richten.

Dit is te vinden op de website van de Belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/giften/anbi_zoeken/. Als de naam van de instelling wordt ingetikt, verschijnt er een overzicht met als laatste kolom de activiteit waar de instelling zich op richt. Als daar "cultuur" vermeld staat, dan heeft de instelling de CI-status gekregen. Hiernaast staan ook een aantal voorbeelden die wij opgezocht hebben.

De vermelding op de website is voorlopig het bewijs van de CI-status, want in de drukte van het nieuwe jaar is het teveel werk voor het ANBI-team van de Belastingdienst om schriftelijke bevestigingen te sturen. Waarschijnlijk volgen die later nog wel. Natuurlijk is het al een goede zaak dat de CI-toekenningen zo snel gedaan zijn.

 De CI-status geeft drie voordelen (vanaf 2012):

  1. Particuliere donateurs kunnen 25% extra giftenaftrek krijgen (tot max. € 5.000 giften, dus max. € 1.250 extra aftrek)
  2. Bedrijven die giften doen kunnen 50% extra giftenaftrek krijgen (tot max. € 5.000 giften, dus max. € 2.500 extra aftrek)
  3. Als belastingplicht voor de vennootschapsbelasting geldt, kan belastingvrij worden gereserveerd in de Bestedingsreserve

 

 

P.S.  Culturele instellingen die nog geen ANBI-status (en dus ook nog geen CI-status) hebben, moeten nog wel eerst een ANBI-aanvraag doen.

Categorie: Geefwet, ANBI- en CI-status en VPB

« Terug