18-02-2012 / Red Card Article 17? - Publicatie in de Bulletin for International Tax

De International Bureau for International Documentation (IBFD) heeft het artikel "Red Card Article 17?" gepubliceerd in de Bulletin for International Taxation van maart 2012.

Het artikel is geschreven door Dick Molenaar, Mario Tenore (Maisto e Associati, Italië) en Richard Vann (Challis Professor of Law, Universiteit van Sydney, Australië). Aanleiding was Seminar E van het IFA Congress in Rome in 2010, dat dezelfde titel had en de ontwikkelingen rond artikel 17 van het OESO Modelverdrag (artiesten en sporters) besprak. In 2010 had de OESO een Discussion Draft gepubliceerd, waarin kleine aanpassingen aan het Commentaar op artikel 17 werden voorgesteld, maar in reacties daarop werd bepleit om meer fundamentele wijzigingen aan te brengen. Het seminar besprak deze mogelijkheden.

Het seminar was samen met de OESO georganiseerd, de organisatie in Parijs die de belastingverdragen coördineert. Momenteel is binnen de OESO een discussie gaande over de toekomst van artikel 17. Hoe kan nog steeds het ontwijkingsgedrag van topartiesten en -sporters worden tegengegaan, maar worden voorkomen dat de grote groep gewone artiesten en sporters daar last van hebben? Inmiddels wordt daartoe al in 2/3e van de belastingverdragen de uitzondering van art. 17(3) voor gesubsidieerde artiesten en sporters opgenomen, geldt voor grote sporttoernooien een belastingvrijstelling (Olympische Spelen, Champions League finale, EURO 2012, ICC World Cup Cricket 2011, World Cup Rugby 2011) en heeft Nederland al in 2007 de bronheffing eenzijdig afgeschaft, dus er is al een trend richting verbetering.
 

« Terug