30-10-2014 / WFR 2014/7070: Kansen voor Nederlandse artiesten en sporters met de 2014 Update van het OESO Modelverdrag

 

Vervolgartikel in het Weekblad voor Fiscaal Recht op het "Nederland benadeelt nog steeds zijn eigen artiesten en sporters".

 

 

In de 2014 Update van het OESO Modelverdrag staat veel tekst over art. 17 voor artiesten en sporters. De OESO heeft op initiatief van Nederland een heroverweging gedaan van art. 17, maar besloten om het te behouden. Helaas met onjuiste argumenten, maar klaarblijkelijk wilde de OESO niet het voorbeeld van Nederland en de vele grote internationale sporttoernooien volgen en voor artiesten en sporters terugkeren naar de normale belastingregels.

Wel geeft de OESO in de 2014 Update zes opties waarmee art. 17 ingrijpend aangepast kan worden. Die kan Nederland voortaan op z’n minst gaan opnemen in zijn nieuwe belastingverdragen, als het schrappen van art. 17 niet zou lukken. Verder kan Nederland de compensatieregeling standaard toevoegen aan de verrekening van de buitenlandse belasting, zoals al met België en Duitsland is afgesproken.

De eenzijdige vrijstelling van Nederlandse loonbelasting voor buitenlandse artiesten, sporters en gezelschappen moet gaan vervallen voor landen die niet met Nederland willen afspreken dat geen art. 17 in een nieuw verdrag wordt opgenomen.

Categorie: Nederlandse artiesten in het buitenland

« Terug