29-11-2012 / Commentaar NTFR 2012/2697: Personal trainer krijgt alsnog VAR-wuo (i.p.v. VAR-row)

Rechtbank Arnhem heeft op 6 september jl. uitgesproken dat een personal trainer een VAR-wuo moest krijgen i.p.v. een VAR-row. Zie bijgaande uitspraak (van www.rechtspraak.nl) en de publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht (NTFR).

Deze zaak is eveneens van belang voor artiesten en andere kunstenaars, die een VAR-row hebben gekregen van de Belastingdienst. Die VAR-row biedt namelijk geen vrijwaring voor de opdrachtgever, waardoor niemand er iets aan heeft. Met een goede onderbouwing, zoals deze personal trainer uitgebreid heeft gedaan, kan in een bezwaar- en evt. beroepsprocedure alsnog een VAR-wuo worden gekregen en heeft een opdrachtgever wel de zekerheid dat er later geen loonbelasting en premies meer bij hem kunnen worden nageheven.

Naar onze mening moet de VAR worden omgevormd naar een systeem met twee mogelijke VAR's, namelijk (1) wel loon uit dienstbetrekking, óf (2) géén dienstbetrekking, waarbij de laatste de vrijwaring van loonheffingen biedt. Dat is voor de Belastingdienst eenvoudiger te beoordelen, want de VAR hoeft dan vooraf niets te zeggen over het onderscheid winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden. Die keuze kan bij de latere aangifte inkomstenbelasting worden gemaakt.
 

« Terug